Вицепремиерът Томислав Дончев представя за обсъждане Национален план за възстановяване и

...
Вицепремиерът Томислав Дончев представя за обсъждане Национален план за възстановяване и
Коментари Харесай

На живо: Томислав Дончев представя плана за европейските пари за Ковид |

Вицепремиерът Томислав Дончев показва за обсъждане Национален проект за възобновяване и резистентност на България. 

Чрез този проект България ще има достъп до 12 милиарда евро европейски запас - достъп до в допълнение финансиране, разгласи Дончев.

Става въпрос за средствата, които Европейски Съюз отпуска посредством разнообразни принадлежности, включително заеми, на страните членки за излекуване на стопанската система в резултат на пандемията.



Парите ще бъдат разграничени в четири стълба: Иновативна България (20%), Зелена България (37%), Свързана България (22%) и Справедлива България (21%).

Иновации

Първият дирек е обвързван основно с нововъведения в образованието, а акцент е просветителна STEM среда в над 1600 кабинета в учебните заведения. Друг огромен план е за рационализация на материалната база на просветителните институции (750 учебни заведения, 450 градини, общежития).

Ще проработи фонд, който да финансира науката и нововъведенията. Фондът ще разполага с 410 млн. лв..

Зелена политика

Тук фокусът ще е върху енергийната успеваемост, преди всичко - в промишлеността.

Възстановяване на националната стратегия за саниране на фамилни здания - еднофамилни и многофамилни. Програмата ще е с нови рпавила. Вкл. с слагане на хидропомни, солари, колектори. Понеже по тази стратегия има 3 милиарда, няма да бъдат изключени и обществени здания, включително просветителни, спортни уреди, даже обществените администрации.

Мащабна инвестиция в Енергийния систематичен оператор - над половин милиард лв., са за умни мрежи за преноса на сила, с цел да има по-малко загуби.

850 млн. лева. се заделят за вложения в поливната система.

Свързана България



Тук Дончев акцентира големите вложения в железниците - за тяхната рационализация, след която той се надява " да качим българите още веднъж на влаковете ", които са бърз и екологичен превоз.

Дигитализация



Всеки лист в хартия в държавната администрация да бъде редуциран до електронно четим формат - това е една от задачите в този дирек, разгласи Дончев.

Очаквайте подробности
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР